Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2017 20:36 - САЩ по инерция.Битката срещу Русия е рецидив на старото мислене за хегемония над света
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 351 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 23. Юни 2017 , брой: 121 Николай Шопов
Безспорно, САЩ са велика нация, с чудесен народ, със светли умове и високи постижения. За съжаление в последните години и при няколко президенти като че ли не могат да осмислят промените в света, станали след рухването на Берлинската стена. Събитията след 1990 г. ги завариха неподготвени за новите реалности. Светът се промени главоломно, а мислeнето на политиците във Вашингтон е застинало в годините на студената война.
След разпадането на Ялтенско-Хелзинкския свят САЩ останаха с впечатлението, че светът ще върви в единен строй под тяхно командване. Смятаха, че американските интереси трябва да доминират над всичко. И не го криеха. Ето какво казва Уилям Пери: "Кой се вълнува от това, което те мислят. Те са страни трето качество". Ники Хейли пък смята, че ООН трябва да служи на американските интереси. Все още искат да изпълняват ролята на световен жандарм, която след 1990 г. започнаха в Югославия и продължиха в Ирак, Афганистан, Сирия. Запътиха се към Северна Корея, по-точно заплуваха, за да въведат ред и там. И всичко това без санкции от ООН и без покана от съответните държави. А техните представители непрекъснато пледират за спазване на международното право. Свалиха самолет на сирийската редовна армия, бомбардираха нейни подразделения и всичко това в нарушение суверенитета на сирийската държава. Грубо и безцеремонно.
След избирането на Доналд Тръмп за президент и разгорялата се ожесточена война срещу него, външната политика на САЩ съвсем се оплете. Държавният секретар Рекс Тилърсън не може да въдвори ред във ведомството, което ръководи. Тръмп непрекъснато е обстрелван със снаряди от противниците си. Няма спокойствие и време да осмисли проблемите във вътрешната и външната политика. Ежедневно трябва да се защитава от нападките не само от страна на демократите, но и от републиканците. Непрекъснато изтича информация от администрацията, с която работи. Всичко това усложнява да крайност възможността той да изпълнява предизборните си обещания.

Тръмп е в плен на Конгреса и Сената

Както казахме, САЩ не оцениха промените в света. Все още не разбират, че не могат вече едностранно да определят правилата, както се бе изразил Обама. Има една нова Русия, един Китай, който мощно се развива и има свои стратегически интереси. И други държави вече търсят своето място в новия свят. Индия и Пакистан станаха членове на БРИКС, в която членуват държави, чиито население е повече от половината на земята. ШОС също се развива. Китай съвсем ясно определи своята стратегия - баланс и хармония, а не диктат и заграбване, и развитие на доктрината "Един пояс - един път". Да, тези организации са още в началото на своето развитие. Нямат все още организацията и възможностите на ЕС и НАТО. Но ясно заявяват своето присъствие. Виждат ли САЩ измененията в света? Правилно ли оценяват тези изменения?
Какво промениха САЩ в отношенията си Русия? За тях, а и за Западна Европа, Русия беше добра от 1991 до 2007 г. Лееха се елейни слова за нейната демокрация, за правилното й развитие, за приятелството. И как не, като имаше американски съветници във всички министерства и те разработваха програмите за работа, дори и новата руска конституция. Всичко това продължи до

известната Мюнхенска реч на Путин през 2007 г.

Постепенно отношенията се влошиха, за да стигнат в днешни дни до ниската точка. И защо? Защото Русия ясно и категорично заяви, че има свои национални интереси и е суверенна държава, която ще защитава своите права. Това видимо не се хареса. И русофобията в САЩ и Западна Европа започна да блика като гейзер. Започна война на образите. На Путин и неговото управление се създава негативен образ. Той е диктатор, а управлението е корумпирано. Защо се демонизира Путин? Защото защитава държавата си. Защото е лидер на всички, които искат независимост и суверенитет. Защото Путин е влиятелен лидер в световен мащаб. Трябва да подчертаем, че той е демонизиран само на Запад, но не и в останалата част на света. Всъщност три са опорните точки за създаването на лош образ - корупция, фалшифициране на изборите и нарушаване на правата на човека. Всекидневното манипулиране на общественото мнение, фалшивите новини непрекъснато влошават отношенията. Екипът на президента Тръмп под влияние на все по-острата вътрешна борба не може да определи ясна позиция в отношенията си с Русия. След посещението на Тилърсън в Москва останаха различията по Сирия. Тилърсън смята, че ударите срещу сирийската армия са необходими, а Русия е на мнение, че това е агресия и грубо нарушаване на международното право. Различни са позициите и за бъдещето на Асад. След срещата на Г-7 Тилърсън ултимативно заяви, че Русия трябва да спре помощта си за Сирия, за да има добри отношения със САЩ и неговите съюзници.
Липсата на стратегия в отношенията с Русия води до

антируска истерия

която достигна своя апогей през 2017 г. Руски дипломати споделят, че по време на студената война са се срещали със свои американски колеги, а сега това е невъзможно, защото те се страхуват, че ще бъдат обвинени за връзки с Русия. А не е ли работа на дипломатите да се срещат, да установяват контакти, да водят разговори. ФБР създава специално позразделение от 20 човека за работа с Русия. Русия е обявена за враг номер едно на САЩ. В същото време Путин заявява, че Русия не е враг на САЩ и иска да има добри отношения с тях. Русия иска само едно - да бъде суверенна държава и никой да не се намесва във вътрешните й работи. Какъв е отговорът на САЩ? Запазване на старите санкции и налагане на нови. Сената ги одобри, сега трябва да бъдат внесени в Конгреса. Какво направиха демократите с новите санкции? Обвързаха ги със санкциите срещу Иран, за да не могат републиканците да откажат гласуването им. Но този път санкциите могат да засегнат и съюзниците на Щатите. Всички, които имат бизнес отношения с Русия, могат да бъдат санкционирани от САЩ. По този начин се пречи на международните отношения, на търговските отношения и се нарушават правилата на Световната търговска организация.

Защо се прави всичко това?

Тези санкции са срещу изграждането на "Северен поток-2". САЩ предлагат втечнен газ на Европа вместо газопровод от Русия до Западна Европа. Смятат, че Европа ще стане прекалено зависима от руския газ. Всъщност това е и бизнес проблем, за да могат Щатите да продават собствения си втечнен газ. Втората причина за тези санкции е войната срещу Тръмп, която е всекидневна, безкомпромисна и ожесточена. Стигна се до тежко нараняване на конгресмен републиканец, което показва до какъв стадий е стигнала тази война. Целият елит е срещу Тръмп. Той няма да може да наложи вето срещу санкциите, защото ще бъде атакуван за връзки с Русия, а трябва да запази поста си. Тоест санкциите не са само срещу Русия, а и срещу Тръмп. Всички атаки срещу него са, за да се докаже нелегитимността на президентската власт. Използва се всичко. Дори Коми подложи на изпитание своята добросъвестност и морал в тази война. На срещата си с президента той е направил запис, който е предал на медиите чрез свой близък. Това може ли да бъде образец на висш чиновник? Войната продължава с обявяване, че Тръмп е следствен за възпрепятстване на правосъдието. По този начин на президента не му остава много място за маневриране.
Но да се върнем на санкциите. С това решение за екстериториалност на американските закони САЩ влизат във война и с Брюксел. Австрия и Германия веднага реагираха с остра критика към плановете на САЩ за налагане на нови санкции срещу Русия. Това направиха в обща декларация австрийският канцлер Кристиан Керн и германският външен министър Зигмар Габриел. Отрицателно се изказа и Ангела Меркел. Защото тези санкции заплашват енергийната сигурност на Европа. А енергийните доставки са работа на Европа, не на САЩ. Нека да споменем, че Щатите оказват натиск не само на Европа, но и на други държави. Японският министър-председател Абе неведнъж е казвал, че върху Япония е оказван натиск за санкции срещу Русия. В същото време САЩ не са съгласни с построяването на газопровод Сахалин-Япония.
И тук трябва да поставим въпроса - кой се огражда? Дали Русия се огражда от Запада или Западът се огражда от Русия? САЩ ли изолират Русия или самите Щати се изолират от Русия? Защото Москва нееднократно е заявявала желанието си за подобряване на взаимоотношенията си със САЩ и ЕС. Според Русия "показването на мускули" е напълно в подхода на САЩ. Но с този подход светът ще стане ли по-сигурен, ще се решат ли проблемите, които стоят пред държавите? Какво остава на Европа и ще намери ли тя своето място в света? И още един въпрос, който може да се стори странен в този момент. Не се ли изолират САЩ от света? Защо го задавам? Заради едно изказване на Рекс Тилърсън. Ето какво казва той: "Всички партньори на Вашингтон искат САЩ да подобрят отношенията си с Русия. Няма двустранни преговори, нито една среща във формат един на един или кратък контакт с колега от която и да е страна в Европа, Близкия изток и даже Югозападна Азия, на която да не чувам: Моля ви заемете се с отношенията си с Русия, те трябва да бъдат подобрени".
Как ви звучи това? И другият въпрос е - ще вземе ли връх разумът срещу безумието?

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032433
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031